T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AMASYA / SULUOVA - ŞEHİT MUSTAFA BİLGİLİ İLKOKULU

GÜN OLUR ASRA BEDEL

Kitabın Adı: Gün Olur Asra Bedel

Yazar: Cengiz AYTMATOV

"Bu yerlerde trenler doğudan batıya, batıdan doğuya gider gelir, gider gelirdi... Bu yerlerde demiryolunun her iki yanında ıssız, engin, sarı kumlu bozkırların özeği Sarı Özek uzar giderdi. Coğrafyada uzaklıklar nasıl Greenwich meridyeninden başlıyorsa, bu yerlerde de mesafeler demiryoluna göre hesaplanırdı. Trenler ise doğudan batıya, batıdan doğuya gider gelir, gider, gelirdi..." 

 

Roman kahramanı Yedigey'in çok eski ve yakın arkadaşı olan Kazangap ölür.Onun için bir cenaze töreni düzenleler.bu törene Kazangap'ın şehirde oturan oğlu ve kızını da çağırırlar.Kazangap'ın cenazesini mezarına götürürken,Yedigey kendisinin ve milletinin geçmişini,acı-tatlı,düşündürücü yanlarıyla bir bir gözlerinin önünden geçirir.O gün 'Asra bedel bir gün' olur onun için.Sevdikleri kişinin cenazesini Naymanlar'ın kutsal mezarlığına götürdükleri zaman,orada bir uzay üssünün kurulmuş olduğunu görürler ve cenazenin gömülmesine izin verilmez.

Romanda geçmişini unutan kişiler için kullanılan Mankurtlaşma kavramını dünya edebiyatına Cengiz Aytmatov kazandırmıştır.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 06.05.2021 - Güncelleme: 06.05.2021 23:51 - Görüntülenme: 531
  Beğen | 1  kişi beğendi