T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AMASYA / SULUOVA - ŞEHİT MUSTAFA BİLGİLİ İLKOKULU

Teorik Fizikçi Stephen Hawking

Tam adı Stephen William Hawking olan ünlü teorik fizikçi, 1942 yılında İngiltere'nin Oxford kentinde dünyaya gözlerini açtı. 2018 yılında İngiltere'nin Cambridge şehrinde hayata gözlerini yuman ünlü fizikçi, bilim camiasına ve insanlığa bıraktığı miras ile anılmaktadır.

 

1962 yılında fizik alanındaki lisansını Oxford Üniversitesi'nden alan Hawking, istediği alan olan kozmolojiye yönelmek ve çalışmalarını ilerletmek için Cambridge Üniversitesi'nde doktoraya başvurdu ve kabul aldı. Aynı yıllarda ise kendisine ALS hastalığı teşhisi kondu. Zihinsel faaliyetlerine herhangi bir engel teşkil etmeyen ancak motor nöronlara zamanla ciddi ölçüde zarar vererek onu hayatının kalan kısmında tekerlekli sandalyeye mahkum edecek bu hastalığın maalesef herhangi bir tedavisi bulunmamaktadır. Teşhisi yapan doktorların Hawking'e yaklaşık 2 yıl ömür biçmesi onu depresyona sokmuş ancak hastalığın tahmin edilenden daha yavaş ilerlemesi ile Hawking toparlanıp çalışmalarına dönmüştür.

 

Profesör Hawking'in öğrenciler ve profesörlerle düzenli olarak buluşup kahve içtikleri ve bolca tartıştıkları kara tahtanın önünden bir kare...

Öncesinde genel görelilik ve kara deliklerin fiziği alanlarında çalışan Hawking, Einstein'dan beri gelen en parlak teorik fizikçi olarak görülmektedir. Görelilik kuramından süper kütle çekimine, zaman yolculuğundan kuantum teorisine çok çeşitli alanlarda çalışmıştır. Einstein'a ait "Genel Görelilik Kuramı" ile bir başka ünlü fizikçi Richard Feynman'ın çoklu geçmiş düşüncelerini bir araya getirerek "Her Şeyin Teorisi (The Theory of Everything)" adında bir teoriyi bulmaya çalışmış ancak ömrü bunu tamamlamasına izin vermemişti. Aynı isimde, biyografisini anlatan bir film de bulunmaktadır.

Bilime bu eşsiz katkısı ona çok sayıda ödül getirmiştir. 1974 yılında Royal Society onu en genç araştırmacılarından biri olarak seçmiştir. 1977'de Cambridge Üniversitesi'nde "Kütle-Çekim Fizik Profesörü" ünvanı alan Hawking, 1979 yılında prestijli bir ödül olan, zamanında Newton'ın da aldığı, "Lucasian Matematik Profesörü" ünvanını almıştır. Bu iki prestijli ödülün yanı sıra çokça ödülü de çalışmaları ve bilime katkıları sayesinde kazanmıştır.

 

En popüler kitapları ise 40 farklı dile çevrilmiştir ve isimleri şu şekildedir:

+ Zamanın Kısa Tarihi

+ Kara Delikler ve Bebek Evrenler

+ Ceviz Kabuğundaki Evren

+ Devlerin Omuzlarında: Fizik ve Astronomideki Büyük Çalışmalar

+ Zamanın Daha Kısa Tarihi

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 27.05.2021 - Güncelleme: 27.05.2021 23:41 - Görüntülenme: 491
  Beğen | 3  kişi beğendi